Ett axplock Evelina i Budapest

Varit hemma sen i Tisdags men det händer rätt mycket i mitt liv nu så imellan allt globetrottande, intervjuer och jobb så kommer tyvärr bloggen i kläm. Likaså gymet, usch vad jag skäms. Imorgon ringer klockan halv sju och då blir det 2-timmar träning!

Hur som haver, Budapest är en sån underbar stad. Jag kan rekomendera alla att åka dit! Vill man bara komma bort och ha det bra - Budapest is the place to be! Jag betalade t/r för mig och mamam runt 1000kr för flyg, 2000 för 3 nätter på på fyrstjärnigt hotell med frukost som låg jättecentralt nära metroknytpunkter Deak Ter. Att gå ut och äta middag och ta in en flaska vin kostar mellan 200-400 för båda beroende var man går. En kväll gick vi på något som hette Troféa Buffet. De hade jättestor och fin buffé med massa sallader, sushi, diverse antipasti, ungerska klassiker - dessutom fanns en grill där man fick välja bland kalv, kalkon, hjort, haj, lax och massa annat som de grillade på åt en. Riktigt classy och fräscht. Dessutom ingick vin, öl, vatten och läsk i obegränsad mängd - runt 175kr/person! men min personliga favorit med Troféa var efterrättsbuffén.... ;)

Jag och Gustav var i Budapest i somras under vår cykelsemester, blev helt kär i staden och bestämde mig för att hit skulle jag bjuda morsan i 60-årspresent! Mamma behövde verkligen lite ombyte och hon har inte varit utomlands på massa år så det var hennes resa. Vi gick på Széchenyi Spa vid stadsparken, samma som jag och Gustav badade på i somras. Det är det äldsta och mest populära - entrén ligger på runt 100kr/person och då har man tillgång till oräkeneliga "pooler" med mineralrikt vatten i olika temperaturer, en hel drös med olika former av bastu - min favorit är aromaterapin med menthol som friskar upp djupt ner i lungorna. Har stulit lite bilder som jag googlat fram eftersom jag inte hade kameran med mig den dagen:






Att ligga i baden ska vara bra för en miljon saker, speciellt ledvärk och liknande sjukdomar. Det har jag inte så mycket egen erfarenhet av men huden blir helt fantastisk och alla mina hemska finnar på ryggen försvann! Tyvärr är de påväg tillbaka nu men det var trevligt så länge det varade! I vattnet här i utomhuspoolen är det 38°C - helt underbart! Man blir lite seg av värmen så man får varva med iskalla dopp som får det att isa ända in i märgen! Tänke att jag skulle vara lite duktig och simma lite längder, men en ytterst upprörd hårig man satte p för det! Han var förfärad över att jag inte hade badmössa på mig... något man tydligen var tvungen att ha i längdsimpoolen men ingen av de övriga 30...? Gav honom ett mentalt mellanfinger och vickade lite extra på stjärten när jag gick därifrån med huvudet högt. Gubbjävel, don't you rain on my parade!

Efter tre timmar var vi möra och nöjda så då utforskade vi West End-gallerian som är den största i Budapest, gjorde inga fynd den dagen men det gjorde inte så mycket, lite Tiramisu och Cappuccino höll humöret uppe!



Budapest är en stad man mår bra av att bara glida runt i, vi såg saluhallen, lunchade längs Donau's strand, gick en kvällspromenad runt slottet, shoppade, åkte tunnelbana, besökte Zoo och gick på House of Terror. Sistnämnda är ett måste om man besöker staden. Museumet är belägrat i samma hus som både det högerextremistiska Arrow Cross Party och kommunistiska Sovjet belägrat och använt som huvudkvarter. Hundratals människor har torterats och mördats i källaren, utställningen skildrar hur Ungrarna stod offer under både den nazistiska och kommunistiska eran, vilken terror de utsattes för. Tyvärr var informationen på Engelska knapphändig men känslan man får av filmerna, cellerna i källaren och musiken som spelas i bakgrunden var man än går får det att ila i ryggraden.




Metron stannar precis utanför om man inte vill promenera!




Här kommer lite bilder av vår weekend!


Fick tyvärr inte med morsan in hit...




Saluhallen var proppad med frukt och grönt, kött, bakverk och massa turistprylar!


Lunch på en bistro med Donau forsande bakom mig.
För 9 månader sen badade jag i den, men då i Rumänien!


Tog oss en riktig turisttripp och steg ombord på en båt som visade oss sevärdigheterna från vattnet, bland annat parlamentsbyggnaden som byggdes för att fira Ungerns första årtusende som land! Tror jag.. jag fatta knappt hälften av guiden.. haha! Men det är en fantastisk byggnad och ganska egen i sitt slag, på kvällen lyser den upp och glittrar i vattnet!


Mamma fick låna kameran och leka papparazzi!


Hur livar man upp en lekplats mitt i betongdjungeln?





Upp på slottsberget!


Morsan kämpade på tappert!




Hittade en mysig liten krog intill St.Stefan Basilikan! Vinet tömdes ganska snart och den blev en lullig promenad tillbaka till hotellet. Perfekt avrundning på denna söndagskväll!


Redo för Budapestnatten! En helt vanlig måndag - det bästa med semester, spelar ingen roll vilken veckodag det är! Bara att köra på!



Njuter av att ha en servitör som ser till att vinglaset aldrig är tomt!


Som sagt.. min favorit!:D
Den terkantiga ljusa biten var nog godast!


Blev lite kär i lamporna gjorda av fejkade horn!

Efter besöket på Troféa vinglade vi hem och jag kan erkänna att jag var smått bakis dagen efter...


Trots två världskrig har Budapest lyckats behålla mycket gammal, som entréen till Zoo!


Man kunde köpa kamelgodis i en "tuggummiautomat", kamelerna blev helt till sig och kom skuttandes som raketer!



Hittade en sköning som jag hade velat ta med mig hem. Evelina fakta #374: När Evelina var liten var hon superförtjust i fladdermöss och gjorde alltid skolarbeten om dem! Den här lilla rackaren tillhör flyghundarna. *Kan sina saker*


Såg en inhägnad med texten: Warning: Dangerous Animal. Allt jag kunde se var två vita kaninen som låg o snoozade. Wtf inte så jättescary tänkte jag. Sen fick jag syn på denna lilla buse, Hur fina är inte Alaskavargar?
Kaninerna snoozade inte. De var käk. och för er som inte vet så är jag en
vargviskare!


Mitt upp i allt stod en borg, några kids klättrade runt i den och jag ville ju göra desamma - fan att man är så vuxen! Fick nöja mig med att ta kort.


Man blev hungrig som en varg! Tur att de serverade LANGOS!


Mmmhhhmmm...!


Dags att åka hem!


Ljuset i tunneln kan lika gärna vara ett tåg..!

Har en hel drös med bilder kvar men dessa får duga för idag, imorgon ska jag upp tidigt och dra till gymmet! Lovar att posta mer om Thailand. Men vi lär väl säkert komma hem från vår nästa resa innan dess om jag känner mig själv! London 17-20 Juni! Woho! Håll tummarna för mig på tisdag... mitt liv kan komma att få sig en rejäl omsvängning, känns spännande och terrefying på en gång! men nånting säger mig att livet kommer fortsätta på samma spår ett tag till... vi får se vad som händer helt enkelt! Nu är det gonatt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback