Valnötsbröd!

Mitt älskade bröd bakar jag till söndagsbrunchen, inspirationen kommer ifrån ciabattans sega konsistens med hårda skal. Så här gör jag:

Del 1:
Blandar typ 1/4 pkt jäst med 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl. Låter stå rumstemperarat 1-2 dygn.

Del 2:
Blandar 2 msk olivolja med 4 dl kallt vatten, resten av jästen, en skvätt salt, surdegsgrunden från första dagen, har i en klick turkisk yoghurt och en liten skvätt mörk sirap. Rör runt lite så att jästen löser sig.
Bryter ner lite valnötskärnor, inte i allt för små bitar, slår på 1/4 dl krossade linfrön, är man nötallergiker kan man använda solrosfrön och pumpakärnor, det brukar jag ha i mina grahamsbullar, mumsigt som fan!
Sen häller jag i ungefär 7 dl vetemjöl special och 3 dl fullkornsdinkelmjöl. Man kan ha bara vetemjöl special om man vill, men jag gillar dinkel. Dega ihop med elvisp med degkrokar, degen ska va rätt kladdig. Täck över med plastfolie och ställ i kylen över natten.

Del 3:
Ta en bakplåt och lägg på ett papper, ta ut lite mjöl på det och mjöla in händerna. Arbeta så lite som möjligt med degen, försök att bara ta upp lagom mängd, tvinna ut en kaka och lägg på plåten. Antingen gör man två långa bröd eller så kan man göra fyra lite mindre. De ska vara knögliga o rustika, knåda inte i onödan! Strö lite mjöl på dem och låt jäsa en timme i rumstemperatur. Grädda sen i 225grader tills de har en hård skorpa och känns lätta, typ 15-20 min

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback